úterý 11. listopadu 2014

První dojmy z Aucklandu

Tak už jsme opravdu na druhém konci světa a nastal čas na sepsání našich prvních dojmů - zatím jen z Aucklandu, kde teď pobýváme.

Přiletěli jsme chvilku po poledni a  nejhorší bylo, že těsně před přistáním na nás začala padat šílená únava - přece jen nastávala česká noc a v letadle jsme toho právě proto moc nenaspali. Eva pro nás přijela na letiště, zavezli jsme věci do našeho dočasného bydliště a s Frankem nám nabídli, ať s nimi jedem na pláž vyvenčit jejich pejska Dextera, projít se a snažit se překonat únavu. Samozřejmě jsme byli pro. Nebyla to jen tak nějaká pláž, tato pláž je považována za jednu z nejkrásnějších v okolí Aucklandu a také ráj surfařů. Více info tady . Po cestě jsme koupili Budvara, takže na pláži k pohodě už nic nechybělo :)








Odpoledne bylo skvělý a na únavu jsme úplně zapomněli. Večer přišel na barbecue další český pár - David s Terkou, kteří tu žijí 2 roky. Takže únavu jsme prostě a jednoduše přepili :)

V neděli jsme šli i s Frankem na car fair, ale bohužel nás žádné auto nezaujalo. Odpoledne jsme měli ještě sraz na prohlídku auta, ale i když vizuálně bylo v pohodě, při zkušební jízdě jsme zjistili, že netáhne do kopce a šíleně chrčelo. Takže auto stále sháníme, tak snad se nám brzy povede sehnat něco spolehlivého. Je to dost těžké, Frank fakt zjistí téměř úplně cokoliv, co by mohlo být špatně (jsme za něj šíleně vděční!), a vzhledem ke stáří a opotřebení nabízených aut bude asi celkem oříšek sehnat fajn auto. Tak nám držte palce, už máme dohodnuto pár dalších obhlídek, tak snad budeme mít štěstí!

A jaké jsou tedy naše dojmy z Aucklandu?

Měli jsme už celkem možnost prozkoumat město a jsme nadšení hlavně tou všudypřítomnou zelení. Ve městě je spoustu parků, v některých se dokonce pasou krávy a ovečky (klasický obrázek Zélandu). Spoustu lidí tu chodí běhat, čemuž se vůbec nedivíme, protože to fakt šíleně láká. Navíc vstup na veškerou travnatou plochu není nijak omezený. Ne náhodou je tak Auckland mezi 10 nejlepšími městy na světě, kde žít.

Co nás překvapilo - je fakt velký rozdíl mezi tím, když svítí sluníčko a když nesvítí. Se sluníčkem je to na kraťasy a tričko a je fakt vedrooo. Zatímco když sluníčko zaleze za mraky je i v mikině zima. No a taky - celkem dost fouká (a to zřejmě ještě v Aucklandu ne tolik jako na jiných místech na Zélandu), a to pak ten teplotní rozdíl ještě narůstá.

Další zajímavostí je, že když čekáte na poště nebo v bance ve frontě, jakmile se dostanete na řadu, příslušný pracovník vám poděkuje za trpělivost a omluví se za čekání. Nevídané :)

O rozdílech mezi severní a jižní polokoulí asi není potřeba dlouze vykládat, nicméně víno ročníku 2014 se tady už pije více než půl roku. Takže si to dnešní svatomartinské užijte! :)

Přikládáme pár fotek pro přiblížení atmosféry :)

Výhled z Mt. Eden:







Auckland Domain Park:



ASB Tennis Arena (na začátku roku hostí turnaj mužů i žen):



Albert Park:




Sky Tower:



U moře:



Na pieru - tady to sluníčko fakt pálilo :)


Žádné komentáře:

Okomentovat